Apporteertraining vanaf een bootje met mijn blindengeleidehond Jim

Een verhaal van Imari de Haan
7 september 2013

Ik volg al weer een jaar de lessen bij hondenschool Easy-Wrap en dus weet ik inmiddels dat er op een creatieve manier les wordt gegeven. Ik had dan ook al een paar weken geleden te horen gekregen dat als het mooi weer zal zijn wij op een donderdagmiddag met bootjes het water op zullen gaan en de apporteertraining zich dus een keer op het water zal gaan afspelen. De honden moeten dan apporteren vanuit de boot. Ik kan mij enigszins voorstellen wat wij dan gaan doen, maar ik had natuurlijk geen flauw idee of mijn Jim hieraan zou willen meewerken. Jim gaat wel vaker mee varen en ik ben in het verleden al een paar keer bij de Bernisse geweest voor leuke workshops in en om het water. Ook dan is het te water gaan vanaf een boot altijd een enorme uitdaging voor Jim. Het idee was daarom dat hij de oefening “apport uit diep water” eerst maar eens goed onder de knie moest krijgen en er dus zal worden getraind op allerlei soorten kantjes, maar toen ik te horen kreeg dat het mooie weer nog even zou aanhouden en er daarom op 5 september een leuke middag zou worden georganiseerd voor Pita’s trainingsgroep was ik vastbesloten mee te gaan. Dit avontuur wilde ik namelijk voor geen goud missen!

Gelukkig was er voor wat betreft het zwemmen in de wateren rondom Hazerswoude-Dorp geen negatief advies afgegeven vanwege blauwalg en dus was afgesproken dat wij elkaar zouden treffen bij het Bentwoudse Bos en vanaf daar gezamenlijk door te rijden naar Hotel Café Klein Giethoorn. Alles verliep volgens plan en dus kon na het welkomstwoord door Pita het feest gaan beginnen.

In eerste instantie ging ik er vanuit dat het voor Jim een pittige les zou worden, maar bij het zien van de bootjes werd hij al helemaal enthousiast. Jim had het zichtbaar naar zijn zin en het apporteren vanuit de boot leverde eigenlijk helemaal niet zoveel problemen op als ik had gedacht. Uiteraard moet je hem wel aanmoedigen om te water te gaan, maar de drang om de dummy te mogen apporteren is zo groot dat hij alle 3 de keren dat hij te water moest gaan zijn angst kon overwinnen. Aangezien ik weet dat waterwerk voor Jim altijd al een moeilijk onderdeel is geweest omdat hij natuurlijk tijdens zijn opleiding tot blindengeleidehond niet heeft mogen zwemmen, was ik dus zeker trots op hem. Alle 3 de apporten waren immers binnengekomen en hij werd ook niet onrustig toen hij door Elly in de boot werd geholpen. Alles verliep dus rustig en ook de andere honden genoten net zoals wij van de zon, de oefeningen en al het water. Gevolg hiervan was wel dat er een paar honden waren die van al dat water drinken groene uitslag kregen op de neus (kijk maar goed naar de foto’s en dan wordt het vanzelf duidelijk wat hiermee wordt bedoeld) en omdat de baasjes na 2 uur dobberen op het water ook dorst hadden gekregen, werd het weer eens tijd om voet aan wal te zetten en te proosten op een wat mij betreft super geslaagde middag.

Mijn dank gaat daarom enorm uit naar Pita en Folkert die deze hele leuke middag voor ons hebben georganiseerd.

Vindt je dit leuk? Share it:
Written on september 8th, 2013 , Cursisten

You must be logged in to post a comment.

Easy-Wrap is created by Hands-Off
Entries (RSS) and Comments (RSS).

Easy-Wrap

van Pita van Kan